Toonaangevende trader van grondstoffen wil marktpositie versterken door digitalisatie

Deze klant specialiseert zich in de handel van plantaardige grondstoffen en heeft zich door de jaren heen stevig gevestigd in zowel lokale als internationale markten. Een opmerkelijke strategie die de organisatie hanteert, is hun focus op digitalisatie. Ze hebben de keuze gemaakt om zelf software te ontwikkelen, specifiek afgestemd op hun operationele behoeften. Dit heeft geresulteerd in een verbeterde logistieke efficiëntie en het vermogen om nauwkeurig in te spelen op de wensen van hun klanten en de noden van de organisatie.

Dienst
Onderzoeken

Sector
Trading

Als toonaangevend bedrijf was deze klant altijd een stap voor op het gebied van digitale innovatie. Echter, in de afgelopen jaren hebben ook concurrenten hun digitale capaciteiten verbeterd, waardoor de marktcompetitie ook op digitaal vlak intensiever is geworden. Te midden van dit veranderende landschap en de groeiende vraag naar digitale oplossingen is ook de samenwerking tussen business en IT uit elkaar gegroeid, wat heeft geleid tot miscommunicatie en onbenut potentieel.

De samenwerking tussen business en IT is van cruciaal belang

De organisatie staat voor verscheidene uitdagingen. Ten eerste is er het complexe vraagstuk van het beheersen van digitale vragen en antwoorden. Deze worden op meerdere plaatsen vastgelegd, wat leidt tot onduidelijkheden over status, prioriteit en verwachte respons. Hoewel dringende vragen de nodige aandacht krijgen, blijven andere, zoals IT-optimalisaties, onduidelijk en niet-transparant.

Verder loopt de samenwerking tussen business en IT niet optimaal. Er is een duidelijke behoefte aan verbeterde communicatie en afstemming om misverstanden en inefficiënties te voorkomen. Hierbij is het van belang dat beide kanten de waarde en prioriteiten van de ander begrijpen en respecteren.

“We hebben nood aan een methodiek om business en IT effectiever te laten samenwerken”

– IT Manager

Een verbeterde aanpak vanuit een digitale strategie

Onze eerste stap is het verkrijgen van controle over de digitale vraagstukken. Door business en IT beter met elkaar te laten communiceren, willen we een feedbackloop creëren die leidt tot meer accurate en organisatorische beslissingen.

Daarna kunnen we ons richten op het optimaliseren van de processen door efficiëntere informatiestromen. Daarbij erkennen we de motivatie van medewerkers om digitaal te denken, maar willen we ook de weerstand die is ontstaan uit vroegere frustraties met IT aanpakken.

Eenmaal deze stappen zijn voltooid, richten we ons op de ontwikkeling van digitale trajecten met rapportages en inzichten. We streven er onder andere naar real-time dashboards met rapportages te ontwikkelen die waardevolle zakelijke inzichten bieden, terwijl we operationele systemen verbeteren en laten communiceren met elkaar.

Als laatste stap, na evaluatie van de geïmplementeerde veranderingen, richten we ons op verdere structurering en opportuniteiten ter ondersteuning van groei en marktleiderschap. Hier willen we bijvoorbeeld de nog ongestructureerde data uit verschillende domeinen verder structureren om het bedrijfsproces verder te verfijnen en de schaalbaarheid te vergroten.

Ondersteuning gedurende het hele traject

We begrijpen dat de kloof tussen business en IT een belemmering kan zijn voor het bereiken van bedrijfsdoelen. Om dit aan te pakken, starten we samen een digitaal traject dat niet alleen focust op het thema duurzaamheid, maar dat ook dient als een voorbeeld voor de toekomstige digitalisatie van het bedrijf.

Voordat we ons in de daadwerkelijke uitvoering verdiepen, zullen we eerst een uitgebreid ontwerp maken, zowel functioneel als technisch, om ervoor te zorgen dat er duidelijkheid is en de violen gelijk gestemd zijn. Met behulp van een verbeterde methodiek, die berust op agile principes, zijn we ervan overtuigd dat dit project de kwaliteitsnormen zal overtreffen en zal fungeren als een brug die business en IT dichter bij elkaar brengt. Door met de juiste voorbereiding en aanpak te werk te gaan, zetten we ons op het pad van continue verbetering en verdere innovatie.

digitale strategie

Benieuwd naar de sleutel tot jouw succesvolle digitale transformatie?

Wij begeleiden en adviseren je graag. Neem contact met ons op!

Share this post

Deze zal je misschien ook interessant vinden

Atelier Souffriau verwerft digitale inzichten
KennisProcesStrategie

Atelier Souffriau verwerft inzichten door onderzoek

Atelier Souffriau wil de pure ambacht en smaak van vroeger terug in de beenhouwerij en de traiteurdienst brengen. Uitstekende kwaliteit en uitmuntende dienstverlening kenmerken hen.

Lees meer
Reuse Trading
KennisProcesStrategie

Reuse Trading legt een solide basis voor groei

Reuse Trading is een sterk groeiende speler in de trading sector en omarmt digitale transformatie om deze groei verder te zetten. Deze organisatie is organisch gegroeid en werkt met verouderde systemen.

Lees meer

Onze missie? Jouw digitale toekomst!

Vanuit Digitale Strategen willen wij organisaties helpen om positief naar digitalisering te kijken. Wij hangen bij jouw werknemers een positieve sfeer op rond innovatie en automatisering. Zodat zij enthousiast mee in dit co-creatie verhaal stappen.

strategie en projecten