Atelier Souffriau verwerft digitale inzichten door grondig onderzoek

Atelier Souffriau wil de pure ambacht en smaak van vroeger terug in de beenhouwerij en de traiteurdienst brengen. Uitstekende kwaliteit en uitmuntende dienstverlening kenmerken hen. Zij helpen de klant oprecht graag in een totaalbeleving, waar kennisdeling en smaak centraal staan.

Dienst
Onderzoeken, Ontwerpen,
Ontwikkelen, Opvolgen

Technologie
Mobiele applicatie

Klant
Atelier Souffriau

Atelier Souffriau verwerft digitale inzichten

Een tijd geleden kwam ons sales team voor het eerst in contact met Atelier Souffriau, een ambachtelijke beenhouwerij die haar producten in de vestigingen van Delhaize verkoopt. Zij waren op zoek naar een geschikte partner die een portaal voor bestellingen voor hen kon ontwikkelen. Bovendien zochten zij advies rond de functies die deze applicatie zou nodig hebben.

Tijdens de onderzoeksfase voor dit project bleek dat het initiële idee om een portaal voor bestellingen te ontwikkelen niet de meeste impact voor hen zou realiseren.

Digitale Strategen organiseerde ook workshops gedurende het onderzoek en daar kwam nog een ander pijnpunt aan het licht. Atelier Souffriau had namelijk te weinig zicht op de hoeveelheid producten die in hun vestigingen weggegooid werd. In het uitdenken en ontwikkelen van een oplossing voor dat probleem lag veel meer potentieel rendement. Dus beslisten we samen om het roer om te gooien.

In dit artikel is Jonas Souffriau (afdelingshoofd ondersteunende diensten bij Atelier Souffriau) aan het woord. Hij vertelt meer over de onderzoeksfase die Atelier Souffriau bij ons doorliep en over de oplossing die werd uitgedacht rond de monitoring van afval. En hoe hij de samenwerking met Digitale Strategen heeft ervaren.

Atelier Souffriau verwerft digitale inzichten

“We kwamen initieel bij Digitale Strategen terecht met een andere vraag dan de oplossing die momenteel voor ons ontwikkeld wordt”, vertelt Jonas. “Mijn vraag naar hen toe was eigenlijk om een portaal te ontwikkelen waarop klanten bestellingen konden plaatsen. Voor die vraag hebben zij onderzoek uitgevoerd, maar uit hun workshops en onze gesprekken bleek uiteindelijk dat het portaal momenteel van mindere prioriteit is.”

Het bleek veel interessanter om een applicatie te ontwikkelen die het afval in de verschillende vestigingen monitort. “Daarom hebben we beslist om onze vraag naar een portaal voor bestellingen voorlopig te parkeren”, licht Jonas toe. “Het is doorheen heel de onderzoeksfase dat we samen met Digitale Strategen tot de vaststelling zijn gekomen dat we beter verder zouden gaan met het uitwerken van afvalmonitoring. Daar zit namelijk veel meer potentieel rendement in.”

Om dat nieuwe idee in kaart brengen werd een nieuwe onderzoeksfase opgestart. Zo kreeg Atelier Souffriau een duidelijk beeld van de functionaliteiten die de applicatie moest bevatten. “We hebben dus eigenlijk twee onderzoeken laten doen door Digitale Strategen, waarvan we er één verder hebben uitgewerkt”, gaat Jonas verder. “Ik zou durven te zeggen dat we de meeste inzichten uit het onderzoek naar het project hebben gehaald, waarmee we niet verder zijn gegaan. Want het parkeren van dat project was voor ons op dat moment een heel belangrijke beslissing. Door een stap terug te zetten en te onderzoeken, wordt er nu een oplossing ontwikkeld die ons meer zal opleveren. Het is fantastisch dat een IT-partner ons nieuwe inzichten meegeeft over onze business.”

“Dankzij de onderzoeksfase kwamen we samen tot de vaststelling dat we prioriteit moeten geven aan een ander project, omdat daar veel meer potentieel rendement in zit.”

– Jonas Souffriau

Atelier Souffriau

De probleemstelling en de oplossing rond afvalmonitoring

“We hebben bij Atelier Souffriau een heel specifiek businessmodel”, legt Jonas uit. “Onze beenhouwerijen zijn eigenlijk een derde partij binnen de Delhaize-supermarkten. Daar werken we met kassasystemen van een bepaalde partner. Die systemen gaven ons echter niet voldoende informatie om onze business te kunnen sturen en op te volgen zoals we dat zelf zouden willen.”

“Tijdens de onderzoeksfase kwamen we tot de conclusie dat we eigenlijk zouden moeten opvolgen wat er in onze vestigingen weggegooid wordt”, gaat Jonas verder. “We wisten al heel goed wat er in onze vestigingen geproduceerd en ingepakt werd, maar we hadden niet voldoende inzicht in de hoeveelheid afval die werd weggegooid. Nochtans is dat is voor ons een belangrijke parameter om te zien hoe goed of hoe slecht een bepaalde vestiging het doet. We zagen namelijk verschillen in de prestaties van vestigingen die normaal op een gelijkaardige manier zouden moeten presteren. Een van de oorzaken waar we dat kunnen aan toeschrijven is de hoeveelheid afval.”

De voorgestelde oplossing was een applicatie die Atelier Souffriau toelaat om te registreren welke producten er in een vestiging worden weggegooid. “Uiteindelijk zijn we zelfs veel verder gegaan dan enkel afval”, voegt Jonas toe. “Door de gesprekken met Digitale Strategen kwamen we tot de conclusie dat we nog meer gegevens konden verzamelen. Zo konden we ook onze medewerkers advies geven welke producten en welke hoeveelheid ze zouden moeten produceren. Dat wordt nu ook in de applicatie verwerkt.”

Een tevreden terugblik op een fijne samenwerking

Jonas blikt tevreden terug op hoe de samenwerking met Digitale Strategen tot nu toe verlopen is. “De samenwerking met Digitale Strategen verloopt heel goed”, zegt hij. “Er is altijd nauw contact geweest in de aanloop naar, tijdens en na de verschillende workshops die we deden tijdens de onderzoeksfase. Bovendien was er altijd een open dialoog. Als er dingen waren waar ik me niet volledig in kon vinden, kon ik dat gewoon aangeven. Daar hielden zij dan rekening mee. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik ergens mee bleef zitten.”

“Tenslotte wil ik ook nog vermelden dat de interne communicatie bij Digitale Strategen van hoog niveau is. Vóór de opstart van het project kwam ik eerst in contact met Arne en Maxim, die eerder het conceptuele werk deden. Naarmate het project concreter werd kwam ik met Stijn in contact. Nu we met de ontwikkelfase zijn gestart, kom ik ook al in contact met ontwikkelaars Mitch, Jasper en Senne. Er is een heel goede overdracht geweest tussen iedereen die betrokken is bij het project. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik met mijn uitleg opnieuw moest doen. Dat lijkt me nochtans niet evident. Ik vind het sterk dat de verschillende afzonderlijke fases, waar je als klant doorgaat, zo mooi op elkaar aansluiten. Daarbij worden we ook nog goed ondersteund. Dat is iets dat mij zeker bijblijft!”

digitale strategie

Atelier Souffriau verwerft digitale inzichten. Heb jij ook interesse?

Wij begeleiden en adviseren je graag. Neem contact met ons op!

Share this post

Deze vind je misschien ook interessant

Reuse Trading
KennisProcesStrategie

Reuse Trading legt een solide basis voor groei

Reuse Trading is een sterk groeiende speler in de trading sector en omarmt digitale transformatie om deze groei verder te zetten. Deze organisatie is organisch gegroeid en werkt met verouderde systemen.

Lees meer
MensenProces

Trader wil marktpositie versterken door digitalisatie

Deze klant specialiseert zich in de handel van plantaardige grondstoffen en heeft zich door de jaren heen stevig gevestigd in zowel lokale als internationale markten. Een opmerkelijke strategie die de organisatie hanteert, is hun focus op digitalisatie.

Lees meer

Onze missie? Jouw digitale toekomst!

Vanuit Digitale Strategen willen wij organisaties helpen om positief naar digitalisering te kijken. Wij hangen bij jouw werknemers een positieve sfeer op rond innovatie en automatisering. Zodat zij enthousiast mee in dit co-creatie verhaal stappen.

strategie en projecten