Is jouw organisatie klaar voor de komst van artificiële intelligentie?

Ja, hier zijn we dan! Nog een bedrijf dat op de AI trein springt en inzichtvolle teksten produceert over hoe het onze organisaties gaat veranderen. Met Digitale Strategen volgen we alle nieuwtjes op de voet. Niet alleen over technologische ontwikkelingen, maar ook over de impact die technologie heeft op organisaties en welke weerstand dit kan opwekken bij werknemers. Deze keer duiken we in de wereld van AI en zoomen we in op hoe je als organisatie met de opkomst van deze technologie kan omgaan.

Tags
AI, Change Management

Is artificiële intelligentie revolutionair?

Zeker en vast! Of toch niet? Het is eigenlijk moeilijk te zeggen. Artificiële intelligentie bestaat al sinds de komst van computers. In de jaren 1940 en 1950 waren pioniers zoals Alan Turing niet alleen bezig met het uitwerken van computationele modellen, maar ook met kunstmatige intelligentie. Een van de bekendste testen ontwikkeld voor AI heet dan ook de Turing-test. We zijn dus eigenlijk al lang met AI bezig.

Waarom is het dan nu pas zo’n hype geworden? Waarom doet AI ons nu plots voor onze jobs vrezen? Er wordt al sinds 2010 onderzoek gedaan naar deep learning modellen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de komst van taalmodellen zoals we die nu kennen, bijvoorbeeld ChatGPT. En wat ChatGPT kan, dat is natuurlijk wel iets nieuws.

De komst van generatieve AI (GenAI) zoals ChatGPT heeft de vooruitgang van de technologie op de kaart gezet, met alle gevolgen van dien. Mensen zijn enthousiast en zien opportuniteiten, maar zijn ook bang en boos. Het is momenteel nog onzeker wat de komst van GenAI met zich mee zal brengen. Als je als organisatie relevant wil blijven in de toekomst, is het belangrijk om je niet te laten overmannen door angst.

Momenteel doen er veel meningen over AI de ronde. Een portie gezond verstand is hier aangewezen. Het is een nieuwe technologie met waanzinnig potentieel. Dat betekent dat het opportuniteiten biedt, maar ook onzin aantrekt. Helaas zullen sommige organisaties profiteren van de onzekerheid die heerst om er geld mee te verdienen.

Moeten we bang zijn van artificiële intelligentie?

Met de komst van (Gen)AI en modellen zoals ChatGPT kunnen we er zeker van zijn: artificiële intelligentie gaat een blijvende impact hebben op hoe we werken. Maar moeten we er daarom bang van zijn? Neen. Als we op deze manier naar de technologie kijken, zijn we blind voor de opportuniteiten die ze biedt.

Artificiële intelligentie is ontwikkeld om werk te elimineren, en hoewel dat voor sommige mensen beangstigend kan zijn, is dat een positief gegeven. AI staat toe om repetitieve taken te automatiseren die noodzakelijk zijn, maar geen toegevoegde waarde creëren. Daardoor worden medewerkers ontlast en kunnen ze hun aandacht richten op werkzaamheden die wél waarde toevoegen aan de organisatie. Op die manier kunnen zij dan ook meer voldoening uit hun job halen.

Om dat te kunnen doen, is het belangrijk om de mensen die bang zijn van deze technologie op de juiste manier te benaderen. Met de juiste communicatie kunnen we hen verduidelijken dat AI de werkzaamheden waar ze geen energie uit halen zal overnemen, waardoor ze meer aandacht kunnen besteden aan de taken die hen wel voldoening geven.

Daarmee zorgen we voor psychologische veiligheid, een factor die enorm belangrijk is om mensen in een leerzone te krijgen. Wanneer iemand zich psychologisch onveilig voelt in een organisatie, heeft die persoon angst om hun job te verliezen. Wanneer het gaat over artificiële intelligentie, is dat eigenlijk niet anders.

Duurzame groei in een onzekere wereld

Om als organisatie goed met AI om te gaan, moet de manier waarop je met die technologie omgaat in je bedrijfscultuur opgenomen worden. Hoe gaat je organisatie om met vernieuwing? Nemen jullie een eerder reactieve houding? Of worden mogelijke innovaties proactief onderzocht? Hoe staan de medewerkers tegenover dit verhaal? Hoe verloopt de communicatie naar hen toe?

Als je toekomstgericht wil werken, zijn er een aantal zaken om in je achterhoofd te houden:

  1. Kijk naar de eigenlijke waarde van de trend. Wat zou deze trend voor ons kunnen betekenen? Neem geen afwachtende houding aan, maar pak het probleem rechtuit aan.
  2. Denk strategisch na over hoe je nieuwe technologieën in je organisatie kan gaan gebruiken. Neem de tijd om het nodige onderzoek te doen. Probeer niet gewoon over te nemen wat andere bedrijven doen, maar spits de technologie toe op de werkzaamheden binnen jouw organisatie.
  3. Open communicatie is enorm belangrijk. Alleen wanneer er open communicatie in jouw organisatie aanwezig is, kunnen er constructieve discussies worden opgezet. Die discussies zijn noodzakelijk om niet in een rigide denkbeeld terecht te komen.
  4. Ga er van uit dat wat je nu doet, altijd beter kan. Als je krampachtig blijft vasthouden aan de huidige processen in je organisatie, sta je innovatie in de weg en ga je achteruit.

Alles begint bij de juiste cultuur en communicatie

Als je met AI aan de slag wil gaan binnen je organisatie, moet je op een veilige manier communiceren over het gebruik ervan. Iedereen heeft een mening over AI en of het de werking van een organisatie al dan niet ten goede komt. Het is belangrijk dat er zonder oordeel naar alle meningen geluisterd wordt, en dat erover gepraat wordt. Voor technologieën met zo’n grote impact als AI, waardoor er mogelijks jobs op het spel staan, is het belangrijk om dit op een correcte manier aan te pakken.

Als je organisatie vooral reactief omgaat met technologieën (bijvoorbeeld op basis van specifieke problemen of wanneer je het ziet in de strategieën van concurrenten), kan dit een wake-up call zijn om jullie organisatiecultuur op dat vlak aan te pakken. Hoe sneller een technologie zoals AI evolueert, hoe minder je kan berusten op reactief denken op vlak van digitalisering. Daarnaast moet technologie een duidelijk onderdeel worden van de bedrijfsstrategie en communicatie naar de medewerkers.

Het veranderen van die reactieve houding is geen makkelijke shift: niet elke medewerker staat te springen voor verdere digitalisering. Digitalisering gaat vaak gepaard met veel onzekerheid op vlak van autonomie (iets kunnen doen zoals jij het wil) en competentie (ik kan dat allemaal niet). Daarnaast mag je niet vergeten dat een groeiende digitale voetafdruk in jouw organisatie ook kan zorgen voor minder verbondenheid. Digitalisatie zorgt er namelijk voor dat je medewerkers meer interactie hebben met machines en systemen in plaats van met andere mensen. Je mag deze overgang dus niet onderschatten.

Hoe kan je met artificiële intelligentie aan de slag gaan zonder weerstand op te wekken?

Begin met het sensibiliseren over wat artificiële intelligentie is en wat de impact op de werkzaamheden zal zijn. Verbloem de boodschap niet, maar zorg voor open communicatie. Sommige jobs zullen er in de komende jaren nu eenmaal heel anders gaan uitzien. Geef in je communicatie duidelijk aan dat je weet dat verandering voor iedereen moeilijk is en bied voldoende ondersteuning. Zorg ervoor dat enkele medewerkers een coachende rol opnemen en werk naar een leercultuur waarin psychologische veiligheid centraal staat. Pas wanneer je open communiceert, ontstaat het wederzijdse vertrouwen dat nodig is om weerstand weg te nemen en verandering mogelijk te maken.

Wanneer we over technologische veranderingen praten, denken we vaak te snel aan concrete oplossingen: moeten we technologie X of Y gaan gebruiken? We vergeten dan dat de gekozen technologie alleen maar goed kan werken als je medewerkers die voldoende adopteren. Naast het kiezen van de juiste technologie is dus ook change management enorm belangrijk.

Niemand kan voorspellen welke ontwikkelingen artificiële intelligentie met zich mee zal brengen. Hoe ver zal de technologie reiken? Komt er ooit een AI die evenveel kan als het menselijk brein? Ongeacht wat de toekomst brengt, liggen er momenteel enorm veel opportuniteiten die onderzocht moeten worden. Hoe kan je je daarop voorbereiden? Door ervoor te zorgen dat je organisatie op een goede manier om kan gaan met deze digitale vooruitgang. Hopelijk helpt dit artikel je om daarin de eerste stappen te zetten.

Deel deze post

Deze posts vind je misschien ook interessant

Events

Inkubis Inspiration Day 2024

We nodigen je graag uit voor de Inkubis Inspiration Day, waar we samen met de andere Inkubis-bedrijven een overvloed aan inspiratie willen bieden. De IT-sector verandert snel, waardoor het lastig kan zijn om mee te blijven. Onze experts informeren je over de nieuwste trends en kansen, zodat je jouw bedrijf kunt voorbereiden op wat de toekomst in petto heeft.

Lees meer
web3

Is web3 de toekomst van customer loyalty?

In de laatste jaren is er in de web3 wereld een nieuw narratief ontstaan: het innoveren van customer loyalty programma’s met web3 technologie. Misschien heb je hier al eens iets voorbij zien komen, of misschien is dit helemaal nieuw voor jou. Niet erg, we leggen in deze post uit waar deze evolutie juist over gaat en geven concrete voorbeelden hoe je web3 kan gebruiken om je customer loyalty te versterken.

Lees meer

Nood aan meer inspiratie?

Wij kunnen jou en je medewerkers inspireren met een kennisdelingsessie over een technologisch onderwerp.

Wil je weten welke sessies interessant kunnen zijn voor jullie? Neem dan contact met ons op! Wij geven je graag meer info.